Natuurverf

Natuurverf                                                                                                                         

 

De beste verf is natuurverf. Een gewaagde uitspraak maar zeker waar. Tot de jaren vijftig werd bijna overal gewerkt met deze verf, totdat de giftige synthetische verven op de markt kwamen die worden vervaardigd uit aardolie. De keuze daarvoor was eigenlijk heel eenvoudig; namelijk dat de droogtijd van synthetische verf twee keer zo kort was. Met nadruk op ‘was’, want zelfs dat ene voordeel ten opzichte van natuurverf is er niet meer. Door o.a. moleculair onderzoek is de huidige generatie natuurverf nagenoeg net zo snel (stof)droog. Sommige fabrikanten zijn zelfs bezig om nano-technologie toe te passen om de natuurverven nog beter te maken dan ze nu al zijn. Natuurverf wordt al zeer lang in Scandinavië gebruikt (zelfs het koninklijk paleis in Kopenhagen is er onlangs mee geverfd) en daar zijn ze al sinds honderden jaren overtuigd van de geweldige kwaliteit. 

 

Wat is natuurverf?

Natuurverf is ook wel beter bekend onder de naam lijnolieverf, vanwege het grote aandeel van lijnzaadolie in de verf. Lijnzaad wordt op zijn beurt weer gemaakt van de vlasplant. Andere bestanddelen zijn bijvoorbeeld bijenwas en boomhars. Dus puur natuurlijke producten en geen giftige, vluchtige en ziekmakende bestanddelen zoals in de huidige acryl- en alkydverven.

 

Kijk voor extra uitleg over natuurverf op de website van Rolsma vakverf, een van de meest toonaangevende producenten van natuurverf.

 

Waarom natuurverf?

Los van het feit dat natuurverf volledig uit natuurlijke, herwinbare, en biologisch afbreekbare bestanddelen bestaat en dus ook volledig duurzaam is, zijn er nog veel meer voordelen t.o.v. de synthetische verven;

  • Natuurverf ‘ligt’ niet op het houtwerk, maar ‘trekt’ er juist in dankzij de lijnolie. Dit, plus de zeer hoge kwaliteit van de pigmenten in de verf, zorgt ervoor dat er een uitzonderlijk goede hechting ontstaat wat resulteert in een zeer lange levensduur.
  • Natuurverf laat het hout én muren ademen zodat die hun vochtregulerende werking behouden en dus niet afgesloten worden zoals bij synthetische verf.
  • Natuurverf is zeer goed dekkend.
  • Natuurverf is antistatisch en trekt daardoor minder stof aan. Dus minder schoonmaakwerk voor u.
  • Natuurverf is niet milieubelastend en bevat geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen). Deze stoffen kunnen u ziek maken en o.a. hoofdpijn veroorzaken.
  • Natuurverf is ideaal voor mensen met een overgevoeligheid/allergieën voor stoffen uit synthetische verf e.d. omdat deze niet voorkomen in natuurverf.
  • Natuurverf is door de lijnolie elastischer en is daardoor beter tegen scheuren, krassen en stoten bestand.
  • Natuurverf is overschilderbaar op synthetische verflagen. Hierbij is een goede voorbereiding en een tweede aflaklaag een vereiste.
  • Zowel tijdens als na het schilderen komen er geen giftige stoffen vrij. Wist u dat zelfs na het schilderen er nog steeds giftige stoffen vrijkomen van synthetische verflagen? 
  • ..en natuurverf ruikt ook nog eens lekker aangenaam!

 

Wat kost natuurverf?

Qua prijs is natuurverf te vergelijken met de verven van Sikkens en Sigma. Soms wordt onterecht gezegd dat natuurverf duurder is maar dan vergeet men dan het uitstrijkvermogen van natuurverf soms wel 20% hoger is dan alle andere verven. En daarmee is natuurverf in de meeste gevallen juist zelfs voordeliger dan de beste synthetische verven.

De bovengenoemde punten zijn voor AllesKeurig.nl meer dan genoeg reden om te kiezen voor natuurverf. Laat uzelf overtuigen en mail/bel voor meer informatie en klik ook op ‘Duurzaam schilderwerk met natuurverf voor verdere uitleg over schilderwerk met o.a. natuurverf.